Välkomna

Älskar livet, både i med och motgångar hur knäppt det än må låta, men motgångar är utmaningar som får en att växa om de bemöts rätt.
Jag har inget precist bestämt syfte längre med denna bloggen annat än att använda den för att ge utlopp för vad det än må vara när det än må vara., men jag älskar att skriva och detta är ett sätt att få utlopp för det samtidigt som jag kan dela med mig av mina stora intressen här i världen.
Det handlar då om bla fotografering och måla, men framförallt det mediala/mediumskap och ockulta, tarot och annan spådom, andar och änglar, reinkarnation, tidigare liv, healing osv
Psykologi och kriminologi kommer säkert också komma upp eftersom även det är något jag brinner för.
Av det som är mer "författarakrivet" så kommer en del saker har kopplingar till mig och är bara skrivna för att jag vill skriva och andra är helt uppdiktade och vissa lite mix. Inte kommer ni få veta var som är vad heller, det förblir min hemlighet ;-)
Tveka inte att maila med frågor eller ämnen ni tycker är intressanta eller vad det ju kan vara. Är bara att antingen kommentera eller maila till följande adress; sagaliten.blogspot.se@hotmail.com
Kom gärna med synpunkter på det ni läser eller bara lämna ett litet fotavtryck :-)
// Må väl allihopa

(PS. hittar du under presentation ;-) DS.)

tisdag 20 oktober 2015

DU kan göra skillnad Rösta för pengar till ME-forskning!!!


Just nu pågår en tävling eller röstning där DU 1ggr/dygn har möjligheten att göra skillnad, att hjälpa till att bidra så att det kommer in pengar till ME-forskningen.


Vad har det med mig att göra kanske du frågar dig, eller varför slösa tid på något sånt.
Svaret har bara du. Kanske kan du få "dagens goda gärning" avklarad varje dag tills röstningen är slut, kanske för att du inte vet ME är och därför tycker att det är viktigt, eller kanske det är tvärt om så att du kanske känner någon, eller någon som känner någon med ME. Sannolikheten visar att det inte vore omöjligt...

För dig som bara vill rösta klicka på länken här och gå i och rösta 1 gång/dygn så är du snäll.
https://www.avivacommunityfund.org/ideas/acf32536
För dig som vill veta lite mer läs vidare lite till, men kom ihåg att rösta oavsett.


Liten faktasnutt som förhoppningsvis får dig att tänka "hur kan det komma sig att jag aldrig hört talas om ME förut"

ME vilket står för Myalgisk Encephalomyelit, är en "osynlig sjukdom". Klassas som folksjukdom med en beräknad förekomst på 0,4 % av befolkningen. Det innebär att så många som 35-40.000 svenskar beräknas lida av sjukdomen.
Nästan ingen har hört talas om ME trots den höga förekomsten.
Här är siffror som visar förekomsten av ett par andra sjukdomar som praktiskt taget alla vet om, titta på siffrorna och fråga dig själv varför du aldrig hört talas om ME (om du som merparten inte hört talas om det, det hade aldrig jag innan jag blev sjuk)
ME hade som sagt 0,4%
AIDS 0,012%
Bröstcancer 0,026%
Lungcancer 0,033%
MS 0,15%
Diabetes 0,9%
Fibromyalgi 3%.

ME är därmed vanligare än både MS, bröstcancer, lungcancer, AIDS och många fler.
Mellan 0-6% av de vuxna som insjuknar återfår full funktion. Många blir väldigt svårt drabbade och praktiskt taget fångar i sin egen kropp som bland annat helt enkelt fysiologiskt oförmågan att producera tillräckligt av den energi kroppen behöver för att göra även mindre saker.

Vad är då ME?
Ja, det är en av sakerna man inte riktigt vet ännu, vilket ännu mer tydliggör hur stort behov det finns av forskning. Man vet är att det är en fysisk, kroppslig sjukdom. Klassas som neurologisk enligt "diagnosboken" ICD-10. Man tror att det kan vara en autoimmun sjukdom som drabbar hela kroppen. Både immunsystemet, centrala nervsystemet, hormonella systemet påverkas, även hjärt- och kärlsystemet, muskler och skelett och mag – tarmkanalen, den påverkar alltså hela kroppen och om man är "lindrigt drabbad" förlorar man 50% av sin funktionsförmåga. Det är alltså en svårt funktionsnedsättande sjukdom.
Tänk dig att din kropp gått i strejk och du max kan göra hälften av det du tidigare kunnat. Och då pratar vi inte om att leva loppan för 50% sen vila utan snarare halvera den kraft du har. Att hela tiden gå på ett batteri som behöver laddas upp, men det går inte att ladda.

För mer info finns det bla en sida på Facebook som heter All for ME som är bra och informativ.
https://www.facebook.com/pages/All-for-ME/682397268479106

Annars är följande sida en som är från en mottagning där en av Sveriges ledande ME-läkare befinner sig så mycket bra information där för den som vill veta mer.
http://www.gotahalsan.se/sv/myalgisk-encefalomyelit/

Fritt fram med frågor osv för de som vill veta. Jag svarar efter bästa förmåga :-)

Påminner en sista gång om röstningen. En gång per dygn och man kan till och med få mailpåminnelse om det om man vill det.

Det är inte långt kvar nu så passa på och hjälp till genom ett par enkla klick.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar